Praktyczne Tematy ogólne

Jak uzyskać wizę turystyczną do Chin?

on
2 czerwca, 2019

Każdy, kto planuje podróż do Chin, musi ubiegać się o wizę – w tym artykule dowiesz się wszystkiego na temat potrzebnych dokumentów, opłat i samej procedury.

Gdzie składa się aplikację?

Niestety, nie ma możliwości przesłania formularza drogą elektroniczną – konieczne jest złożenie go osobiście. Jeszcze do niedawna w tym celu należało udać się do konsulatu przy Ambasadzie, jednak w październiku 2018 r. tę funkcję przejęło Chińskie Centrum Wizowe i tam należy teraz składać dokumenty. Centrum znajduje się przy ul. Siennej 39 (I piętro w budynku Warsaw Towers, za dworcem Warszawa Centralna).

Godziny otwarcia Centrum:

składanie wniosków: 9:00–15:00 (wnioski o wydanie wizy w trybie ekspresowym lub pilnym przyjmowane są do godziny 11.30)

odbiór paszportów z wizą: 9:00–16:00

Sam formularz znajdziesz na tej stronie (dostępny tylko w językach angielskim i chińskim):
https://bio.visaforchina.org/#/nav/quickSelection

Formularza nie trzeba wypełnić od razu w całości, można zapisać zmiany i wrócić do niego po czasie. Po wypełnieniu dokumentu należy umówić się na rozmowę („appointment”), która w praktyce oznacza jedynie przekierowanie do okienka w kasie. Ja pominęłam ten krok i wystarczyło, że na miejscu, dla formalności, wydrukowałam formularz z wybranym dniem i godziną spotkania (dzień i godzina dowolne, jak powiedział mi urzędnik na miejscu), tak więc przyjście bez uprzedniego umawiania się raczej nie stanowi problemu.

Jakie dokumenty należy wziąć ze sobą?

  • paszport (ważny przynajmniej sześć kolejnych miesięcy, z przynajmniej dwiema pustymi stronami na wizy)
  • kopię paszportu
  • jedno zdjęcie w formacie 33×48 mm (takie samo jak to przesłane w formularzu online), dokładne wymogi dotyczące zdjęcia znajdziesz tutaj: https://bio.visaforchina.org/template/common/photoRequirementsModal-en.html
  • bilet lotniczy w obie strony
  • rezerwacje hoteli (przynajmniej na kilka pierwszych dni)

Jeżeli nie wiesz jeszcze dokładnie, w jakim hotelu i gdzie chcesz zarezerwować pobyt, rozwiązaniem jest przedstawienie rezerwacji, które potem możesz bezpłatnie anulować (wiele hoteli umożliwia bezpłatne anulowanie w określonym terminie). To samo dotyczy biletów lotniczych: również wystarczy rezerwacja, ważne jest tylko, żeby była w obie strony.

Ile to kosztuje? (I ile trwa?)

Odkąd w październiku 2018 r. kwestiami wizowymi zajmuje się Chińskie Centrum Wizowe, wiza do Chin jest prawie dwukrotnie droższa – Centrum dolicza 185 zł „za usługę”, w związku z czym koszt uzyskania wizy turystycznej dla Polaków to 445 zł w trybie standardowym (zwykle 4 dni robocze), 645 zł w trybie ekspresowym (3 dni robocze) oraz 790 zł w trybie pilnym (2 dni robocze). Alternatywą może być staranie się o wizę w innym państwie: w niektórych wiza jest znacznie tańsza. W przypadku aplikowania w kraju innym niż kraj zamieszkania, konieczne może być przedłożenie dodatkowych dokumentów jako potwierdzenie legalnego miejsca zamieszkania (np. zaświadczenie z pracy, potwierdzenie statusu studenta, itd.) . Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj: https://bio.visaforchina.org/#/guideNav/steps/step1

Cennik Chińskiego Centrum Wizowego (z maja 2019 r.)

Jak można odebrać gotowy paszport z wizą?

Otrzymanie paszportu pocztą to dodatkowy koszt w wysokości 90 zł. Samo Centrum jednak odradza tę formę odbioru, argumentując, że to wydłuża cały proces, poza tym, przesyłka może się zagubić (w czym jest w sumie sporo racji). J Paszportu nie trzeba odbierać osobiście, wystarczy przekazać osobie odbierającej tzw. „pick-up form”, czyli formularz odbioru. Upoważnienie nie jest potrzebne.

Na jak długo jest ważna wiza?

Wiza turystyczna obowiązuje przez 3 miesiące od daty wydania, tzn., w tym czasie upoważnia do wjazdu na teren Chińskiej Republiki Ludowej. Od momentu wjazdu dozwolony czas pobytu na terenie kraju to 30 dni.

Sam proces w Centrum Wizowym jest szybki i przyjemny: po pokazaniu dokumentów urzędnikowi pobiera się numerek z automatu i czeka się na swoją kolej w poczekalni. Tłumów raczej nie ma, tak więc po chwili podchodzi się do okienka, gdzie sprawdzane są nasze bilety lotnicze, rezerwacje hoteli (urzędnik patrzy tylko na daty) i sam formularz wizowy; w następnej kolejności pobieramy numer do okienka z kasą i tam, po dokonaniu płatności, otrzymujemy „pick-up form” do przedstawienia przy odbiorze. Po kilku dniach paszport z wizą jest gotowy do odbioru.

Dawajcie znać w komentarzach, czy ten artykuł był przydatny. Powodzenia w procesie wizowym!

TAGS
RELATED POSTS
2 komentarze
  1. Odpowiedz

    Pawel

    15 września, 2019

    Bardzo przydatny artykuł. Dzięki 😁

    • Odpowiedz

      Kornelia Mulak

      3 października, 2019

      Cieszę się, że mogłam pomóc. 🙂 Pozdrawiam!

LEAVE A COMMENT

Kornelia Mulak

Blogerka i podróżniczka, z wykształcenia magister iberystyki. Do tej pory odwiedziła 40 państw, obecnie mieszka w Pekinie. Kontakt pod adresem: kornelia@eventfuljourney.pl

Booking.com